Τετάρτη, 28 Οκτωβρίου 2020

GR | EN 

4η Πλατφόρμα Έκφρασης

14 Ιουλίου 2019

SHARE: email facebook more more

4η Πλατφόρμα Έκφρασης στο Θέατρο ΠΚ


Το Θέατρο ΠΚ για 4η συνεχόμενη χρονιά διοργανώνει την Πλατφόρμα Έκφρασης Σύγχρονου Χορού δίνοντας βήμα σε νέους καλλιτέχνες να παρουσιάσουν στο κοινό τα  έργα τους και τις ιδέες τους. Στο πλαίσιο αυτού του θεσμού, ο χώρος του θεάτρου ΠΚ κάθε Ιούλιο φιλοξενεί παραστάσεις σύγχρονου χορού, σωματικού θεάτρου και performance.

Πρόγραμμα παρουσιάσεων 4ης Πλατφόρμας:

 

 

Κυριακή 14 Ιουλίου, ώρα έναρξης: 21.00

“Smyrna girl”, Infamia art company
Performance

Η ιστορία διαδραματίζεται  το 1922 κατά την καταστροφή της Σμύρνης. ‘Ολοι έχουν αιφνιδιαστεί και βρίσκονται   σε τρομερή αναστάτωση διότι  το περιστατικό συμβαίνει εντελώς  απροσδόκητα.
Όλοι βιάζονται στο λιμάνι για να σωθούν από την απίστευτη φωτιά. Ελπίζουν ότι τα συμμαχικά πλοία θα βοηθήσουν. Δυστυχώς, τα πληρώματα των πλοίων είναι υπό εντολή να μην βοηθήσουν καθόλου και  παρακολουθούν  την καταστροφή σαν να βλέπουν  μια επίδειξη. Ο κυβερνήτης του στόλου ζητά από την ορχήστρα του πλοίου να παίξει χαρούμενη μουσική για να μην ακούει τις τρομερές κραυγές.
 Ένα κορίτσι βρίσκεται στην προκυμαία,  προσπαθεί να σωθεί και να πείσει με οποιονδήποτε τρόπο το πλήρωμα του πλοίου να την πάρουν  μαζί τους.
(Βασισμένο σε αληθινή ιστορία)

 

Χορογραφία - Ερμηνεία: Ηλέκτρα Αρσενιδου
Βοηθός χορογράφου: Κωνσταντίνος Χαραλαμπόπουλος

 

“Ημέρας  Χρόνος  (Day…time)”, Κατερίνα Κασιδιάρη
Performance

Ημέρας  χρόνος =24 ώρες, θα έλεγε κάποιος. Γεμάτες από ποιες  ενέργειες και ποιον εαυτό; Πώς κινείται ένας μέσος άνθρωπος σε αυτές τις 24 ώρες; Πώς φαίνεται και πώς πραγματικά είναι; Κάθε νέο ισόχρονο διάστημα που ξημερώνει είναι μια ίδια μέρα; Αν ναι, γιατί; Αν όχι, πώς;
Αυτά είναι κάποια από τα ερωτήματα που γέννησαν αυτό το μικρό έργο. Ερωτήματα που συμπυκνώθηκαν σε μια μικρή διαδρομή ενός ανθρώπου, ενός ανθρώπου από τους πολλούς… Το βασικότερο όμως όλων των ερωτημάτων είναι ένα και πανανθρώπινο: Αν υπογράψεις τη σύμβαση των 24 ωρών, θα μπορέσεις  ποτέ να αλλάξεις τους όρους της;
 

Ερμηνεία: Κατερίνα Κασιδιάρη


“Self-seeking ”, Χαρά Θώδη
Σύγχρονος χορός

Πρόκειται για σύζευξη μουσικής και σύγχρονου χορού. Η μουσική του κομματιού αποτελεί μία πρώιμη μορφή ηλεκτρονικής μουσικής. Ο συνθέτης βρίσκεται σε μία διαρκή αναζήτηση, το ίδιο και ο χορευτής. Ψάχνει να βρει ταυτότητα, να μπορέσει να εκφράσει με την κίνηση όσα δεν μπορεί να πει με λόγια. Προσπαθεί, αποτυγχάνει, προσπαθει, καταφέρνει και τέλος χάνεται . Μιλάμε για μία αέναη αναζήτηση.
 

Ερμηνεία: Χαρά Θώδη

 


“AdH(A)rA”, Rhiannon Efthymiou Morgan
Σύγχρονος Χορός

Προερχόμενη από τον πρώιμο Βουδισμό, η έννοια της Αdhara περιγράφεται ως "όχημα", μέσο ή στήριγμα της ανθρώπινης συνείδησης και εμπειρίας, προκειμένου η ψυχή να φτάσει σε μια ανώτερη έκφανσή της. Η Adhara θεωρείται  αποτελούμενη από πέντε θήκες / στρώματα, κάθε μία με τα δικά της ιδιαίτερα, ειδικά χαρακτηριστικά και ιδιότητες που περιβάλλουν τα ανθρώπινα όντα σε ένα κυκλικό δίκτυο.Με γνώμονα την Αdhara, το άτομο προτείνεται  να επικεντρωθεί σε μια διαδικασία εσωτερίκευσης που περιλαμβάνει πέντε στάδια.
Αρχικά, με αφετηρία την πολύπλοκη / πολυεπίπεδη κυκλικότητα, η ψυχή βιώνει καταστάσεις, έως ότου σταδιακά καταλήξει στην επίτευξη και αποκάλυψη της απλότητας, του "Τίποτα" και της κενότητας, που μπορεί να αποτελέσει πηγή άπειρου δυναμικού / ανάπτυξης και δυνατοτήτων. Αυτή η κυκλική εξερεύνηση θα χρησιμεύσει ως βάση μιας χορογραφικής οπτικής, ακουστικής και κινητικής συνέργειας, ώστε να προκύψει κοινή έκφραση μεταξύ των τριών αυτών συνιστωσών.
Η “AdH(A)rA” φιλοδοξεί να παρουσιάσει και να διερευνήσει, μέσω της κυκλικής αυτής δομής, τις δυαδικές προκαταλήψεις που αφορούν τη φύση της ζωής και συγκεκριμένα την ψευδαίσθηση ότι το άτομο μπορεί να λειτουργήσει ως μονάδα ξεχωριστή από το κοινωνικό σύνολο.  Επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον μας στις σύγχρονες συνθήκες ζωής, είναι πασιφανές ότι ο άνθρωπος βιώνει στον έπακρον τα αποτελέσματα της αστικοποίησης, με κυρίαρχο αυτό της αποξένωσης, ζώντας  μέσα σε αφιλόξενες πόλεις. Ο απρόσωπος κι επιφανειακός χαρακτήρας των σχέσεων, η απουσία συναισθηματικών δεσμών, η ανάπτυξη ιδιαιτέρων κωδίκων συμπεριφοράς, ο ανταγωνισμός, η εκμετάλλευση συνθέτουν μια κοινωνία απομονωμένων ανθρώπων που υιοθετούν τυποποιημένους κοινωνικούς ρόλους και απαξιώνουν τους συνανθρώπους τους.

 

Ερμηνεία: Rhiannon Efthymiou MorganINFO:
Τιμές εισιτηρίων: 7€ (γενική είσοδος), 5€ (μειωμένο & ηλεκτρονική προπώληση)
Τηλ. Κρατήσεων: 210 90 11 677
 

Ωρες Παράστασης :

14/7/19 21:00


Τιμή Εισιτηρίου:

5.00 €

Θέατρο ΠΚ - Κασομούλη 30 & Ρενέ Πυώ 2, Τ.Κ. 11744, Νέος Κόσμος, Αθήνα - Τηλ.: +30 210 9011677 • Fax: 2109011677 •