Παρασκευή, 14 Μαΐου 2021

GR | EN 

Εν Αρχή ην ο Λόγος

7 - 8 Μαρτίου 2020

SHARE: email facebook more more

Εν Αρχή ην ο Λόγος
χορογραφώντας τον Αγαμέμνονα του Αισχύλου

 

Δείτε εδώ το τρέιλερ.Πώς χορογραφείται άραγε μια αρχαία τραγωδία;
Πώς «χορεύεται» η θριαμβική επιστροφή, η μανία, η εκδίκηση;
Πώς επικοινωνείς με το σώμα το μέγεθος αυτών των πράξεων;
 

Μια σειρά από χορογραφίες αποτυπώνουν τον αντίκτυπο όσων διαδραματίζονται στον Αγαμέμνονα της τριλογίας Ορέστειας (458 π.Χ.), στο πρώτο μέρος της ύψιστης ίσως έκφρασης της δραματουργίας του Αισχύλου. Η είδηση της νικηφόρας έκβασης του τρωικού πολέμου καταφθάνει μέσω μιας σειράς πυρσών από την Τροία ως το Άργος. Η θριαμβική επιστροφή και υποδοχή του βασιλιά Αγαμέμνονα επισπεύδει τη στιγμή της εκδίκησης για τη σύζυγό του, Κλυταιμήστρα. Αποφασισμένη να εκδικηθεί για τη θυσία της κόρης τους, Ιφιγένειας, τον πείθει να περπατήσει πάνω σε πορφυρά υφάσματα που οδηγούν στα δώματα του παλατιού, αναγκάζοντάς τον να διαπράξει ύβριν. Στη συνέχεια, καλεί και την Κασσάνδρα, τη γυναίκα-λάφυρο του πολέμου να ακολουθήσει το βασιλιά. Η πριγκίπισσα της Τροίας αντιστέκεται στην παρότρυνση της βασίλισσας. Επικαλείται τον Απόλλωνα, την καταλαμβάνει μανία και προφητεύει το μεγάλο κακό, χωρίς να γίνεται πιστευτή από τα μέλη του χορού, ώσπου εισέρχεται οικειοθελώς στο παλάτι. Άμεσα, η προφητεία επαληθεύεται μπροστά στα μάτια των Αργείων: η Κλυταιμήστρα εμφανίζεται κυρίαρχη, με τα νεκρά σώματα του άνδρα της και της ερωμένης του. Ο οίκος των Ατρειδών θα κυβερνηθεί από τη φόνισσα και τον εραστή της, τον Αίγισθο, μέχρι την επιστροφή του Ορέστη, η οποία περιγράφεται στο δεύτερο μέρος της Ορέστειας, της τριλογίας του Αισχύλου. Ο οίκος των Ατρειδών είναι καταραμένος, καταδικασμένος να πληρώσει πράξεις προηγούμενων γενεών. Κάθε πράξη εκδίκησης στον παρόντα χρόνο της τριλογίας βρίσκει την αιτία της σε γεγονότα του παρελθόντος.
 

Χρησιμοποιώντας ελάχιστο λόγο, όσο είναι απαραίτητος για να εξυπηρετήσει τη δράση, η ομάδα Gratia Artis «χορεύει» τη σχέση του ανθρώπου με τη δικαιοσύνη και τη σχέση με το δίπολο ενοχή-ποινή, κεντρικό θέμα του Αγαμέμνονα, αλλά και όλης της Ορέστειας. Οι χορογραφίες επιδαψιλεύουν τη χαρά, το θυμό, την οδύνη, την εκδικητικότητα, βασικά συναισθηματικά μοτίβα της Ορέστειας.
 

Σκηνοθεσία: Χρήστος  Θεοχαρόπουλος
Χορογραφία: Αντιγόνη Παπανικολάου
Βοηθός χορογράφου: Μυρτώ Μπενετάτου
Πρωτότυπη μουσική σύνθεση: Βασίλης Φλώρος
Σχεδιασμός φωτισμών: Νίκος Θεοχαρόπουλος
Κοστούμια: Χαράλαμπος Νικολάου
Εμφανίζονται επί σκηνής: Λίνα Γιαννοπούλου, Κατερίνα Καϊτατζίδη, Μαριαλένα Κορδέλλου, Μέλπω Λυσίκατου, Πάνος Μάλαινος, Παρασκευή Πανδή, Χριστίνα Παπαγγέλου, Γιώργος Σακελλαρίου, Βασιλική Σαλκιτζόγλου, Εύη Τσιροπούλου, Αντιγόνη Παπανικολάου
Φωτογραφία: Γιώργος Σακελλαρίου
Βίντεο: Ηλίας Μόσχοβας, Αναστάσης Παπαγγέλης
Παραγωγή: Gratia Artis (www.gratiaartis.gr)
 

Θέατρο ΠΚ
Κασομούλη 30 & Ρενέ Πυώ 2, Νέος Κόσμος
Τ: 210 9011677
 

Σάββατο 7 και Κυριακή 8 Μαρτίου στις 19:00
Διάρκεια παράστασης: 60 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)
Γενική είσοδος: 10€
 


 

Ωρες Παράστασης :

7/3/20-8/3/20 19:00


Διάρκεια Παράστασης

60 λεπτά

Τιμή Εισιτηρίου:

10.00 €

Θέατρο ΠΚ - Κασομούλη 30 & Ρενέ Πυώ 2, Τ.Κ. 11744, Νέος Κόσμος, Αθήνα - Τηλ.: +30 210 9011677 • Fax: 2109011677 •